For isnørderne

Hvad gør du, hvis din is er for hård?

Hvad hvis din is ikke vil fryse?

Hvorfor opstår der iskrystaller?

Alt dette og meget mere vil vi give svar på her. Vi modtager løbende spørgsmål via mail, i butikken og på sociale medier om isproduktion. Så siden her vil løbende blive opdateret.


SUKKER

Q: Jeg har købt din isbog, og er nu på jagt efter "sucrose". Hvor finder jeg det?
A: På side 13 har vi med et glimt i øjet skrevet, at "sucrose" simpelthen bare er den videnskabelige måde at angive "hvidt bordsukker". Så det helt konkrete svar vil være: i dit køkkenskab eller i supermarkedet.

Q: Min is bliver for hård, hvad kan jeg gøre?
A:
Tilsæt dextrose (druesukker). Dextrose sænker frysepunktet næsten dobbelt så effektivt som sukrose. Så ved at erstatte 4% sucrose med 4% dextrose er du allerede godt på vej!

Q: Min is bliver for blød, hvad kan jeg gøre?
A: 
Enten skal du fjerne noget af sukkermængden, ellers kan du erstatte 4% sukrose med 4% glucosesirup er du allerede godt på vej!

Q: Hvad er glukose?
A: Når vi taler om glukose, mener vi egentlig glukosesirup i enten flydende eller dehydreret form. Glukose er et mono-saccharid tilsvarende dextrose. Men når vi bruger glukosesirup, så er det egentligt et "blandingsprodukt" hydrolyseret ned fra en stivelse. Derfor angives glukosesirup ofte i DE (dextrose-ekvivalenter) for at angive hvor hydrolyseret (og dermed hvor sød og hvor stor effekt på frysepunktet) en glukosesirup har. Jo højere DE des mere sød. Vi går ofte efter en glukosesirup med 35-45 DE.